Followers

Thursday, August 2, 2012

Jauhi Perkara Makruh

Assalamulaikum wbt…

Sblm ni cter pasal prkara2 sunat, so skrg ni nk cter la plak psal perkra2 makruh ktika berpuasa..
Rsa suma tau pe 2 makruh kan??


Bagi yg x tau makruh tu amalan-amalan atau perbuatan-perbuatan yang digalakkan meninggalkannya iaitu diberi pahala kepada orang yang meninggalkannya (kerana Allah), namun tidak dikira berdosa jika dilakukannya...
Dgn kata lain klu puasa kta makruh mksudnye xde la pahala puasa kta tp still puasa kta dterima Allah….
     Kdang2 kta x sdar yg sesetengh perkara yg kta buat blh mmbawa kpd makruh..cntohnya seperti list kt bwh ni… 
  1. Memberus gigi selepas tergelincir matahari.
  2. Berkumur secara berlebihan…lbh2 kn ad jgk yg trmnum.
  3. Terlalu kerap mandi…rasa pns duk bwh kipas.
  4. Banyak tidur pada siang hari…control ckit tau la pnat x mkan…
  5. Bercakap kosong..ni blh mmbwa kpd mngmpat..lbh baik brzkir
  6. Memamah sesuatu – utk memperbanyakkan air liur dan ditakuti akan tertelan
  7. Mencium atau mengucup isteri…tunggu la mlm…
  8. Bermain catur,haji atau dam di kedai kopi…ni lg xleh blah..better kmpul duit buat haji kt mekah kn??..
  9. Berkelahi sesama saudara Islam….x guna bergduh…hdup muafakt mmbwa brkat..
Ad byk lg..tp ni je la yg dpt disnaraikn..yg lain blh cri sndri.. google kn ad..
Kdg2 kita x trlps drpd prkara mkruh especially no 4 & 5 kn???...
So eloklah jauhi prkara2 makruh…kang sia2 je posa kta sbln….
Ok wassalm…..

6 comments:

  1. WAN... setup blk blog, pi kat bloglist , add all the followers kat dlm tu.... so senang nak tgk the latest pren update......

    ReplyDelete
  2. kalau buat, kang kurang pahala, kalau makin kurang kurang, habislah, sia2 jer kan puasa. good entry :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. psal tulah harus djauhkan...kot2 sia2 je puasa kta...

      Delete

There was an error in this gadget